Herpaantuuko keskittymisesi töissä? Näillä vinkeillä lisäät tehokkuutta päiviisi

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvät yhteen tehtävään nykyään keskimäärin 65 sekuntia ja toimistotyöläiset kolme minuuttia. Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan ihmisten keskittymiskyky on vähentynyt kaikkialla maailmassa.

Keskittymiskyvyn heikkenemisen syyt löytyvät ympäristöstä ja jatkuvasti kehittyvästä teknologiasta ja sen mukana myös tietotulvasta. Monien keskittyminen herpaantuu nykyään myös töissä etenkin heillä, jotka tekevät töitä tietokoneella.

Tietokoneen ääressä houkutus uutisille, viihteelle ja sosiaaliselle medialle on niin suuri, että se heikentää monien keskittymiskykyä ja vähentää työtehoa. Työpäivät voivat tästä syystä tuntua väsyttäviltä ja epämieluisilta.

The Healthy -sivuston mukaan moni voi saada työpäiviinsä apua pienistä muistilapuista ja välitavoitteista. Päivän alussa kannattaa kirjata ylös se mitä haluaa työpäivän aikana saavuttaa ja millaisessa mielentilassa haluaisi työpäivänsä päättää.

Työpäivän aikana pienille muistilapuille kannattaa kirjoittaa myös pieniä tavoitteita. Tällaisia voi olla esimerkiksi johonkin sähköpostiin vastaaminen tai jonkin artikkelin lukeminen alusta loppuun keskeytyksettä. Joka kerta kun ihmisen mieli tekee keskeyttää työ ja vilkaista puhelinta, kannattaa miettiä mitä lisäarvoa puhelimen katsominen tuo senhetkiseen työtilanteeseen.