Kesäkuun pakkasennätys rikki Kilpisjärvellä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesäkuu on alkanut Suomessa viileissä, paikoitellen jopa talvisissa merkeisssä. Suomen pohjoisosissa satoi torstaiaamuna 1. kesäkuuta lunta. Käsivarren tienoilla rikottiin jopa kesäkuun kylmyysennätys.

Kilpisjärven Saanan havaintoasemalla mitattiin yöllä 1. kesäkuuta -7,7 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan kysseessä on alustavasti uussi kesäkuun alimman lämpötilan ennätys Suomessa. Edellinen ennätys oli -7,0 astetta, joka mitattiin Inarin Laanilan asemalla 3. kesäkuuta 1962.

Havaintoaseman lämpötiloihin vaikuttavat jonkin verran alueen olosuhteet. Ilmatieteen laitoksen mukaan havaintoasema sijaitsee Saana-tunturin lakipaljakalla 1 002 metrin korkeudella merenpinnasta. Asemalla on tehty mittauksi vuodesta 1993 lähtien.