Tätä on odotettu: Kotimaisten uusien perunoiden kausi alkoi

Ruoka · Tim Isokivi

Kotimaisen uuden perunan monissa kodeissa jo odotettu kausi on alkamassa. Ensimmäiset avomaalla viljellyt kotimaiset varhaisperunat ovat jo saapuneet ruokakauppoihin touko-kesäkuun vaihteessa.

Jopa 84 proenttia suomalaisista kokee K-ryhmän tuoreen kyselyn mukaan uudet perunat parhaaksi mökki- ja keäruoaksi. Toiseksi suosituin oli kala 61 prosentilla ja kolmanneksi suosituimpia tuoreet marjat 59 prosentilla.

Peruna on K-ryhmän tiedotteen mukaan vahvasti sesonkiherkku. Viiden viime vuoden aikana perunaa ostettiin kesäkuussa 30 prosenttia ja heinäkuussa 20 prosenttia keskimääräistä enemmän muihin kuukausiin verrattuna. Perunan suosio on kuitenkin ympärivuotista.

Suosituinta peruna on eläkeläisten keskuudessa ja vähiten alle 35-vuotiaiden sinkkujen. Suhteellisesti eniten perunaa ostetaan Etelä-Pohjanmaalla, jossa sen osuus kokonaisostoista on yli 40 proenttia korkeampi kuin Etelä-Karjalassa. Perunan osto korotuu myös Ahvenanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.