Tutkimus: Vegaanit piereskelevät selvästi muita enemmän

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sosiaalisessa mediassa on jälleen noussut esiin vuonna 2021 espanjalaisessa Vall d’Hebronin yliopistollisessa sairaalassa tehty tutkimus, jonka mukaan kasvispitoista ruokavaliota noudattavat miehet piereskelevät seitsemän kertaa muita enemmän. Maksa- ja ruoansulatuskanavan sairauksien biolääketieteen tutkimuskeskus selvitti bakteerien lisääntymistä suolistossa eri ruokavalioiden mukaan.

Pääasiassa kasviksista koostuva ruokavalio tekee ulosteesta painavampaa ja lisää suolikaasujen muodostumista. Tutkimukseen osallistuneet 18–38-vuotiaat miehet raportoivat kahden eri ruokavalion vaikutuksia elimistöön. Välimerellisellä ruokavaliolla ulostetta syntyi päivässä noin 200 gramman edestä, mikä johtuu kasvisten suuremmasta määrästä. Länsimaisella ruokavaliolla ulostetta syntyi sadan gramman edestä, eli puolet vähemmän. Asiasta uutisoi muun muassa Men’s Heath.

New Scientist -julkaisun mukaan pierujen ja ulosteen suurempi määrä on hyvä asia. Suoliston suurempi bakteerikanta lisäävät suoliston toimintaa ja terveyttä parantavia rasvahappoja. Tämä puolestaan alentaa kolesterolia. Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tekniikan Maailma.