Tutkimus: Kiharat hiukset pitivät muinaiset ihmiset viileämpinä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreet tutkimukset viittaavat siihen, että luonnonkiharat hiukset ovat saattaneet kehittyä Afrikassa asuvilla ihmisillä tuhansia vuosia sitten. Kiharoiden on uskottu auttavan kehoa pysymään viileämpänä ja minimoivan hikoilun tarpeen. Hiusten kuohkeampi rakenne tarjoaa myös suojan auringonsäteilyä vastaan ja suojaa siten päänahkaa.

Asiantuntijoiden havainnot on julkaistu Proceedings of the National Academy of Science (Pnas) -lehdessä. Kuumiin olosuhteisiin sopeutuminen on saattanut mahdollistaa samalla ihmisen aivojen koon kasvamisen. Ihmisrotu on kehittynyt Afrikassa päiväntasaajalla, missä aurinko porottaa suoraan yläpuolella suuren osan päivästä ja kaikkina vuodenaikoina.

– Päänahka ja pään yläosa vastaanottavat päiväntasaajalla paljon voimakasta auringonsäteilyä ja lämpöä. Halusimme ymmärtää, kuinka se vaikutti hiustemme kehitykseen. Huomasimme, että hyvin kihraiset hiukset auttoivat ihmisiä pysymään viileinä ja se todella säästää elimistön vesivarastoja estämällä hikoilua enemmän, Nina Jablonski Penn Staten yliopistosta Yhdysvalloista kertoi.