Suomeen uusi sääpalvelu: Ennustaa aurinko- ja tuulivoiman tuottaman sähkön määrän

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sähkön hinta on ollut yksi kuumimmista puheenaiheista viime vuodesta saakka. Uusi ydinvoimala on tuonut helpotusta kuluttajahintoihin, mutta myös muut energiamuodot vaikuttavat sähköntuotantoon ja siten tavallisen ihmisen loppulaskuun. Sähkö on lähes elinehto nykyihmiselle, joten on kohtuutonta laskuttaa kansakunta vararikkoon.

Nyt Ilmatieteen laitos kertoo aloittaneensa uuden ja maksuttoman sääpalvelun, jossa voi seurata energiasäätä. Palvelu kertoo aurinko- ja tuulivoimaennusteen auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina lähivuorokausien aikana. Ennuste on maksutta käytettävissä Ilmatieteen laitoksen verkkosivustolla.

– Tiedon avulla voi ennakoida, mihin aikaan esimerkiksi aurinkosähköä on hyvin tarjolla ja ajoittaa kulutuksensa sen mukaan. Toisaalta kulutusta voi vähentää, jos luvassa on pilvistä ja tuuletonta säätä ja tuulisähköä on siten niukasti saatavilla, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors.

Aurinkovoimaennuste kertoo auringon paisteen aurinkovoimalan sähköntuotantona lähivuorokausien aikana eri paikkakunnilla. Tuulivoimaennuste kertoo Suomen tuulivoimaloiden yhteenlasketun sähköntuotannon lähivuorokausien aikana.