Uniasiantuntijan vinkki iltapäiväväsymykseen: ”Työnnä pää pakastimeen”

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni saattaa tuntea väsymyksen hiipivän iltapäivällä erityisesti lounaan jälkeen. Yleinen lääke iltapäiväväsymykseen on kahvin ja muiden kofeiinijuomien tankkaaminen elimistöön, mutta nukkumiseen ja uniongelmiin erikoistuneella tutkijalla on toisenlaisiakin vinkkejä.

Kalifornian yliopiston neurologi Aric Prather antoi tuoreessa The Sleep Prescription -kirjassaan neuvoja iltapäiväsymyksen selättämiseen. Prather suosittelee käymään reippaalla kävelylenkillä tai pitämällä taukoa ja aktivoimalla aivoja pienillä, työhön liittymättömillä askareilla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi rikkaruohojen kitkeminen, kirjahyllyn järjesteleminen tai musiikin kuuntelu kappaleeseen tiiviisti keskittyen.

Mikäli aivot tarvitsevat todellisen nopean käynnistyspotkun, antaa Prather New York Times -lehden mukaan äärimmäisemmän vinkin. Hän kehottaa laittamaaan pään hetkeksi pakastimen sisälle. Aivot aktivoituvat hetkellisen kylmyyden aiheuttamasta shokista kuin auton akku starttikaapeleilla.