VR:n kesähinnat yllättivät: ”Ei olekaan varaa tulla kylään”

Matkailu · Terhi Piiroinen

VR on kampanjoinut koko kevään edullisempien lippuhintojen puolesta. Nyt kuitenkin moni julkisia kulkuneuvoja käyttävä on pettynyt, sillä lähipäivien hinnat ovat nousseet pilviin. Yksi heistä on helsinkiläinen Tiina, jonka tarkoitus oli lähteä ystävän luokse Etelä-Savoon juhannusviikolla.

– Ei tässä ole mitään järkeä, että junat maksavat menopaluu-lippuineen yli 60 euroa Helsingistä Etelä-Savoon. Samalla rahalla pääsisi jo Eurooppaan lentäen, Tiina pohtii Staralle.

– Jouduin ilmoittamaan kaverille, että ei mulla valitettavasti ole varaa lähteä kyläilemään tuollaisilla hinnoilla. En ostanut lippuja etukäteen, koska suunnitelmat ovat hahmottuneet vasta nyt. Ahdistaa ajatus siitä, että vietän juhannuksen yksin Helsingissä, hän pohdiskelee.

Julkisen liikenteen ideana on vähentää päästöjä, mutta kalliit liput ajavat ihmiset käyttämään omaa henkilöautoa – se nimittäin tulee halvemmaksi, vaikka bensan hinta on myös korkea. Maaseudun Tulevaisuus on myös kirjoittanut aiheesta. Lehden mukaan VR uudisti hinnoittelun periaatteitaan keväällä siten, että halvimmat matkat ovat entistä halvempia ja kalliimmat vieläkin kalliimpia. Yhtiön mukaan tarkoitus ei ole lisätä liikevoittoa, vaan saada ihmisiä lisää raiteille. Käytännössä tämä ei onnistu, jos olisi halvempaa liikkua lentokoneella kuin junalla.