Asuuko naapurissasi häirikkö? Kannattaa tehdä häiriöilmoitus

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Äänekäs, häiritsevästi käyttäytyvä tai järjestyshäiriöitä muuten aiheuttava naapuri voi olla todella raskasta elämiselle. Häiritsevä elämäntyyli ja toistuva melu voi venyä kuukausien mittaiseksi rumbaksi. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Juho Flinck neuvoo, että häiriötilanteisiin kannattaa vastata ripeästi ja ryhtyä toimeen.

Mahdollisuudet puuttua tehokkaasti häiritsevään elämään riippuvat valtaosassa tapauksia siitä, millaisia häiriöilmoituksia taloyhtiölle on tehty. Häiriöihin on helpompi puuttua, kun ilmoituksia on runsaasti ja ne ovat hyvin dokumentoituja. Lisäksi vuokranantajaa auttaa tieto siitä, että ilmoittajat ovat myös tarvittaessa valmiita todistamaan oikeudenkäynnissä häiriöistä.

Aivan ensiksi häiritsevää elämää viettävään naapuriin kannattaa olla yhteydessä ja keskustella asiasta. Akuuteissa uhkaavissa tilanteissa tulee olla yhteydessä viranomaisiin.

– Mitä useampi naapuri ilmoittaa häiriöistä, sitä paremmat mahdollisuudet on tilanteeseen puuttumiselle. Ilmoitusten on hyvä olla mahdollisimman kattavia ja tarkkoja, jotta ilmoitusten tekijät voivat tarvittaessa todistaa häiriöiden tapahtuneen, muistuttaa Flinck.

Kaikki taloyhtiössä seinien läpi kantautuva ääni ei ole oikeuden silmissä sellaista häiritsevää elämää, joka oikeuttaa toimenpiteisiin. Häiritsevältä elämältä edellytetään jonkinasteista jatkuvuutta ja toistuvuutta. Merkitystä on niin häiriön tyypillä, vuorokaudenajalla kuin häiriön ajallisella kestollakin. Erityisesti yöaikaan tapahtuvaa metelöintiä voidaan pitää häiritsevänä.