Oma asunto monelle vain haave – katso mitkä vaikuttavat ostomahdollisuuksiin

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ratkaisukeskeinen asuntolainapankki Bluestep Bank selvitti, kuinka taloudellinen eriarvoisuus näkyy Suomen asuntomarkkinoilla. Yhtiön tekemän selvityksen mukaan noin kolmasosa suomalaisista asuu vuokra-asunnossa. Vuokralla asuvista vain aniharva uskoo pystyvänsä hankkia oman asunnon tai talon.

– Omistusasuminen on Suomessa perinteisesti arvostettu asumismuoto, ja myös keino kasvattaa omaa varallisuutta vuokran maksamisen sijaan. Lainan saamisen oman asunnon ostamiseksi tulisi olla mahdollista kaikille, joilla on maksukykyä lainanhoitoon ja jotka täyttävät muut tavanomaiset lainansaannin edellytykset. Tutkimustulosten valossa suuri osa suomalaisista kuitenkin kokee jäävänsä tämän ulkopuolelle, kertoo Bluestep Bankin Suomen maajohtaja Petri Matikainen.

– Kaksi kolmesta muussa kuin omistusasunnossa asuvasta suomalaisesta ei luota mahdollisuuksiinsa ostaa oma asunto. Kriittisimmin asiaan suhtautuvat 18–24-vuotiaat, joista peräti 56 prosenttia pitää asunnonostomahdollisuuksiaan huonoina.

Vastaajien arviot asunnonostomahdollisuuksistaan vaihtelevat paitsi iän, myös koulutusasteen mukaan. Pelkän peruskoulun tai keskiasteen koulutuksen käyneet pitävät mahdollisuuksiaan asunnonostoon huonoina useammin kuin korkeakoulutuksen saaneet. Myös asuinpaikalla on vaikutusta. Alle 50.000 asukkaan kaupungeissa sekä kunnissa asuvilla on muita useammin jo oma asunto, kun taas yli 50.000 asukkaan kaupungeissa asuvat pitävät asunnonostomahdollisuuksiaan muita huonompina.