Kunnat vastaavat jatkossa työvoimapalveluista – muutos voimaan vuonna 2025

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Takavuosina on ollut trendinä keskittää palveluita yhden ison instanssin alle. Nyt tähän on tulossa muutos työvoimapalveluiden osalta, kun työttömät saavat jatkossa palvelua omasta kunnastaan TE-keskuksen sijaan. Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirretään työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025 alkaen.

TE-palveluiden siirtyessä kuntiin myös TE-toimistojen henkilöstö siirtyy kuntien palvelukseen liikkeenluovutuksella. Alueen työvoimapohjan on oltava vähintään 20.000 henkilöä, tai kunnan sijaan palvelu siirtyy yhteistoiminta-alueelle. Ideana on, että omalla alueella pystytään tarjoamaan palveluita paremmin kohdennettuina.

– On hienoa, että TE-palvelut tulevat lähemmäksi kuntalaisia ja elinkeinoelämää, koska oma kunta tuntee alueen parhaiten. Kunnilla ja alueilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja, mikä vahvistaa alueiden elinvoimaa, uudistusta kommentoi taannoin edellisen hallituksen työministeri Tuula Haatainen.