Vakuutusyhtiö paljasti vuoden vaarallisimmat päivät liukastumisiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pohjola Vakuutuksen julkaisemista tilastoista vuosilta 2017–2022 käy ilmi, että Suomessa reilu kolmannes kaatumisista sattuu tammi-maaliskuun välisellä ajalla, maaliskuussa tapahtuu 11 prosenttia koko vuoden kaatumisvahingoista. Yli viidesosa korvatuista kaatumisvahingoista on niin vakavia, että ne vaativat magneettitutkimuksen tai muun kuvantamistutkimuksen. Useimmiten kaatuessa loukataan polvi tai olkapää.

– Erityisesti maaliskuussa 2022 oli varsinainen pääkallokeli, sillä 14 prosenttia viime vuoden henkilöasiakkaille sattuneista kaatumisvahingoista tapahtui kyseisen kuukauden aikana. Yksistään tuolloin meiltä korvattiin henkilöasiakkaille noin 2.000 kaatumisiin ja liukastumisiin liittyvää tapaturmavahinkoa, kertoo Pohjola Vakuutuksen henkilökorvauspalveluista vastaava johtaja Kari Kujala.

Yleisimmin talven kaatumisonnettomuuksissa loukataan polvi tai olkapää, mutta myös ranne, nilkka ja pää satutetaan usein. Vahinkojen määrä ja kaatumiseen liittyvät riskit kasvavat tilastollisesti selvästi yli 50-vuotiaissa. Tapaturmat sattuvat tilastollisesti useimmiten vapaa-ajalla, ja viikonloppu korostuu myös kaatumisvahingoissa. Lauantaisin nähdään suurin piikki viikon aikana tehdyissä vahinkoilmoituksissa.