Kotiliesi: Kaalikääryleet oppii vain tekemällä – 90-vuotias Liisa paljasti reseptinsä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Mummolan kaalikääryleet ovat ruoka, jota harvassa perheessä enää tehdään. Jo pelkkä ajatus vastapaistetusta kaalikääryleestä saa veden kielelle ja kuola valuu viimeistään siinä vaiheessa, kun sen kylkeen kuvittelee tuoreen puolukkasurvoksen.

Kotiliesi on kysynyt 90-vuotiaalta ruokamestari Liisa Naumaselta, kuinka maailman parhaat kaalikääryleet tehdään. Vastaus on aika yksinkertainen, sillä hän kertoo salaisuuden piilevän paistotavassa. Uuniin menee kerralla pellillinen kaalikääryleitä, joista osa pakastetaan myöhempää lämmittämistä varten. Pellille ei saa panna leivinpaperia, vaan voita ja kasvislientä.

Mausteena käytetään meiramia, valkopippuria, mustapippuria, paprikajauhetta ja ripaus chilijauhetta. Riisi keitetään täysmaidossa, jota kannattaa käyttää muutenkin ainoana maitona ruokapöydässä. Kääryleiden teko kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä keittämällä kaali, riisi ja paistamalla jauhelihatäyte.

Kaali keitetään ensin ilman kantaa ja sen jälkeen kaalinlehdet valutetaan. Poista kova lehtiruoti. Riisi keitetään ja jauheliha paistetaan. Lado kaalinlehdet leikkuulaudalla, pane alalaitaan täytettä, kääri alareunasta aloittaen ja käännä reunat keskelle. Kääri loppuun ja aseta voidellulle uunin pellille. Lisää päälle nokare voita.

Voit katsoa koko reseptin Kotilieden sivulta.