Nuorille jengiläisille vuosien vankeustuomiot Ruotsissa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Parikymppinen jengijohtaja tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen väkivaltarikoksista Ruotsissa. Hän kutsui itseään Louise Gucciksi. Hänen lisäkseen monet 15–20-vuotiaat jengiläiset saivat useita tuomioita. Porukka on ollut osa Zero-rikollisverkostoa, mikä on toiminut Jordbrossa, Etelä-Tukholmassa. Jengi pahamaineisen Kurdiketun organisoiman Foxtrot-rikollisliigan alajaosto.

Tuomio koskee muun muassa murhan yritystä, murhan suunnittelua ja törkeitä aserikoksia. Tuomiot liittyvät tammikuun ammuskeluihin Fruängenissä ja Dalenissa Etelä-Tukholmassa. Tuomion mukaan 20-vuotias Louise Gucci oli käskenyt nuorempia ampumaan useita ihmisiä. Todisteena on muun muassa salatuissa chatpalvelimissa lähetetyt viestit.

– Asiakkaani ei tietenkään ole tyytyväinen käräjäoikeuden antamaan tuomioon. Nyt minun täytyy käydä huolellisesti läpi syyt, joiden vuoksi käräjäoikeus joutui antamaan tämän tuomion, mutta oletan, että tuomiosta valitetaan, sanoo 20-vuotiasta edustava asianajaja Anton Strand SVT:lle.

Viisi muuta nuorta saivat niin ikään tuomiot. Heidät passitetaan suljettuun nuorisolaitokseen. Lisäksi 19-vuotiaan miehen tulevaisuus menee seitsemän vuoden ja kuuden kuukauden pituisessa vankeusrangaistuksessa. Toinen 20-vuotias sai neljän vuoden ja yhdeksän kuukauden pituisen vankeusrangaistuksen. Yhden pojan isä on tyytyväinen tuomioon ja kertoo, että he muuttavat Ruotsista sen jälkeen pois, kunhan lapsi on kärsinyt rangaistuksensa. Isä on yrittänyt saada poikansa pois jengeistä jo aiemmin.