Maanantai oli koko mittaushistorian kuumin päivä maapallolla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maanantaina 3. heinäkuuta oli mittaushistorian kuumin päivä maapallolla. Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAAn mukaan planeetan keskilämpötila ylitti ensimmäistä kertaa 17 celsiusasteen rajan. Asiasta uutisoi muun muassa Associated Press.

Edellinen ennätyslukema, 16,92 astetta mitattiin elokuussa 2016 ja heinäkuussa 2022. Tutkijoiden mukaan ennätyslämpötilaan vaikutti sekä luonnollisesti ilmenevä El Niño -ilmiö että ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos. Muutaman vuoden välien toistuva El Niño lämmittää Tyynenmeren aluetta ja sitä myöten koko maapalloa.

Yksittäisiä ennätyslämpötiloja mitattiin 3. ja 4. heinäkuuta muun muassa Kanadassa ja Perussa. Myös monissa yhdyvaltalaiskaupungeissa lähestyttiin ennätyslukemia. Kiinan Pekingissä lämpötila ylitti 35 astetta yhdeksänä peräkkäisenä päivänä edellisviikolla.

Maapallon keskilämpötilan nouseminen ennätyslukemiin ei tietenkään tarkoita, että maailman joka kolkassa olisi ollut tukalat oltavat. Esimerkiksi Suomessa sää oli 3. heinäkuuta pitkälti sateista ja viileää edellisviikon helteisiin verrattuna.