Viranomaiset: Onnettomuuspaikan kuvaamisella ikäviä seurauksia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Onnettomuuspaikalle sattuneen tehtävä ei ole kuvata tilannetta, vaan ensisijaisesti pyrkiä auttamaan uhreja. Näin muistuttaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ensihoitopalvelu tiedotteessaan sosiaalisessa mediassa.

Julkaisussa todetaan Suomen laissa olevan auttamisvelvollisuus. Henkilö voi syyllistyä rikokseen, jos hän ei auta vaarassa olevaa ihmistä. Jos henkilö ei pysty tai osaa itse auttaa, tulee hänen kykyjensä mukaan hankkia apu muualta.

Liikenneonnettomuuspaikoilla tapahtuva kuvaaminen myös aiheuttaa turhia vaaratilanteita ja pahimmillaan lisäonnettomuuksia. Se myös vaarantaa uhrien ja onnettomuuspaikalla työskentelevien yksityisyydensuojan.

Seinäjoella tapahtui viikonloppuna kahden nuoren hengen vienyt kuolonkolari. Ensihoitopalvelun mukaan sosiaalisessa mediassa on levinnyt videomateriaalia, joka kuvattiin heti onnettomuuden jälkeen ohi ajaneesta autosta. Video on kuvattu heti tapahtuneen jälkeen, eikä ketään näy auttamassa uhreja tai tarkastamassa tilannetta.

– Videon kuvaaja on siis syyllistynyt rikokseen kuvatessaan videota ajaessaan autolla onnettomuuspaikan ohitse pysähtymättä, sekä jakamalla videon julkiseen levitykseen ja tietenkin käyttäessään matkapuhelinta ajon aikana, ensihoitopalvelusta kerrotaan.