Jääpalakone tuo ylellisyyttä kotiin – mutta siinä piilee merkittävä riski

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Harva tietää, että jääkaappiin integroitu jääpalakone voi tuottaa vuotaessaan kymmenien tuhansien eurojen laskun. Pitkään jatkuessaan vuodot voivat aiheuttaa merkittäviä vaurioita jopa rakennusten rakenteisiin, joiden korjaamisen lasku nousee entisestään.

Jääpalakoneen osien rikkoutuminen tai letkujen irtoamiset ovat aiheuttaneet isoja vuorovahinkoja. Korjauslaskut ovat pahimmillaan nousseet lähelle 100.000 euroa. Vuotovahinkoja aiheuttava luksustuote ei ole vakuutusyhtiön mieleen.

-Jääpalakoneissa voi olla oma vesisäiliö tai ne on kytketty suoraan vesijohtoverkkoon. Suurimmat vahingot syntyvät jälkimmäisistä laitteista. Vikoina on ollut putkien irtoamisia, jyrsijän syömiä putkia, asennusvirheitä ja suodattimen tukkeutumisia. Vuodot ovat tapahtuneet kaapistojen takana ja sokkeleissa, jolloin vahingot ovat olleet varsin isoja, ennen kuin ne on havaittu, korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta vastaava johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta sanoo.

-Suosittelisin vähintään vuotohälyttimien asentamista putkiston liitoskohtiin sekä jääkaapin taakse. Koko keittiön kattava remontti on siten vältettävissä ja arkikin sujuu vaivattomammin. Lisäksi, jos jääpalakone ei ole aktiivisessa käytössä, kannattaa vesihana sen osalta sulkea.