Tiesitkö? Jalkaterapeutti antaa opastusta juoksuharrastukseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terapeutti-sanasta tulee ensimmäisen mieleen henkilö, joka opastaa esimerkiksi ihmistä mielen hallitsemisessa. Toimintaterapeutti auttaa erilaisissa toiminnoissa ja jalkaterapeutti opastaa alaraajojen käytössä. Vuonna 2021 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta jalkaterapeutiksi valmistunut Meeri Puustelli yrittäjänä Fysio Nordic Kouvolassa heti valmistumisensa jälkeen.

– Toisin kuin usein yhä ajatellaan, jalkaterapeutti ei hoida vain jalkojen ihoa vaan on alaraaja-asiantuntija, jonka osaamisen perustan muodostavat ymmärrys alaraajojen anatomiasta ja biomekaniikasta sekä ihmisen liikkumis- ja toimintakyvystä, Puustelli taustoittaa jalkaterapeutin ammattitaitoa ja tietoperustaa.

Jalkaterapeutin puoleen kannattaa kääntyä, mikäli kaipaa yksilöllistä opastusta erityisesti juoksuharjoittelun alkuvaiheessa tai jos on epävarma esimerkiksi juoksutekniikasta tai juoksukenkien toimivuudesta. Myös erilaiset alaraajan tai jalkaterän alueen kivut tai iho- ja kynsiongelmat ovat syy kääntyä jalkaterapeutin puoleen.

– Jalkaterapeutin vastaanotolla voidaan muun muassa tutkia ja kuntouttaa erilaisia alaraajojen kiputiloja, tehdä kävelyn ja juoksun analyysiä, hoitaa iho- ja kynsiongelmia sekä valmistaa yksilöllisiä tukia, kuten tukipohjallisia ja varpaiden oikaisijoita. Jalkaterapeutin erikoisalaan kuuluu myös kenkäohjaus.