Tulli: Ruotsista salakuljetettiin yli 20 000 kiloa nuuskaa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Tulli on tiedottanut jälleen uudesta laajasta nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyvästä rikoskokonaisuudesta. Tapauksen Torniosta alkanut esitutkinta laajeni Tullin mukaan Pirkanmaalle. Rikoskokonaisuutta on tutkittu muun muassa salakuljetuksena, törkeinä veropetoksina ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisinä.

Esitutkinta alkoi syksyllä 2022 Tullin takavarikoitua ajoneuvosta nuuskaa Torniossa. Tulli epäilee, että nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista Suomeen vuosien 2020-2022 aikana yhteensä 20 000 kiloa. Kyseisestä määrästä yli 10 000 kiloa on kuljetettu pääasiassa Pirkanmaalle.

Nuuskaa myytiin Pirkanmaalla muun muassa sosiaalisen median alustoilla. Lisäksi tuotteita epäillään tulleen myydyksi myös Satakunnassa ja Keski-Suomessa. Tampereella Tulli epäilee kahden henilön tehneen yhteensä noin 80 matkaa, joiden tarkoituksena oli noutaa Ruotsista maahan salakuljetettua nuuskaa eteenpäin myytäväksi.

Tulli epäilee, että toiminnassa käytettiin hyväksi laillista yritystoimintaa. Vältettyjen verojen määrän uskotaan olevan useita miljoonia euroja. Tulli epäilee rikoksista yhteensä 11 henkilöä Tampereella ja kolmea henkilöä Torniossa.