Rajuilmasta oli hyötyä – hillitsi sinilevätilannetta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomea riepotteli alkuviikosta kesäinen myräkkä, joka aiheutti laajamittaisia sähkökatkoja ja ruuhkautti hätänumeropalvelua. Rajuilmalla oli kuitenkin hyvätkin puolensa. Se hillitsi Suomen vesistöjen sinilevätilannetta.

Sinilevähavaintoja on Suomen ymäristökeskuksen (Syke) mukaan tehty viimeisen viikon aikana vähemmän kuin ajankohtana tyypillisesti. Kiitos kuuluu osittain myrskypuuskille. Viime päivien voimakkaat tuulet nimittäin hajottivat sinilevän pintakukintoja merialueilla ja sisävesillä.

Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole havaittu. Runsasta sinilevää havaittiin viidellä sisävesihavaintopaikalla, hieman sinilevää puolestaan havaittiin 27 sisävesien havaintopaikalla. Rannikolla runsaasti sinilevää havaittiin yhdellä havaintopaikalla Lounais-Suomessa ja hieman sinilevää 14 havaintopaikalla Saaristomeren, Suomenlahden ja Selkämeren rannikoilla.

Itäisellä Suomenlahdella havaittiin alkuviikosta jonkin verran pinnanalaisissa kerroksissa ollutta sinilevää. Muilla merialueilla kovat tuulet ovat sekoittaneet levän, eikä lauttamuodostumia ole havaittu Lähipäiville ennustettu lämpimämpi sää saattaa kuitenkin jälleen edistää sinileväkukintojen kehittymistä.