Manaaja-elokuvan ohjaaja William Friedkin on kuollut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yleisö- ja arvostelumenestyksistä kuten Manaaja ja Kovaotteiset miehet tunnettu ohjaaja William Friedkin on kuollut. Yhdysvaltalainen elokuva-alan suurnimi oli menehtyessään 87-vuotias.

Friedkin kuoli maanantaina kotonaan Los Angelesissa. The Hollywood Reporter -lehden mukaan ohjaajan vaimo, tuottaja Sherry Lansing kertoi Friedkinin kuolleen sydämen vajaatoimintaan ja keuhkokuumeeseen.

Uraauurtavana ja rohkeana ohjaajana tunnettu Friedkin ei pelännyt lähestyä elokuvissaan tabuinakaan pidettyjä aiheita. Ohjaajan läpimurto oli vuonna 1971 ilmestynyt Oscar-palkittu rikoselokuva The French Connection eli Kovaotteiset miehet. Friedkinin seuraava ohjaustyö oli yhtenä maailman parhaista kauhuelokuvista pidetty Manaaja, joka oli valtava maailmanlaajuinen menestys.

Ohjaajan muita tunnettuja elokuvia ovat muun muassa Pelon palkka, Elää ja kuolla L.A.:ssa ja Yön kuningas. Vielä 2000-luvullakin ohjaamista jatkaneen Friedkinin viimeiseksi työksi jäi Kiefer Sutherlandin ja Jason Clarken tähdittämä The Caine Mutiny Court-Martial. Se saa ensi-iltansa syyskuussa Venetsian elokuvajuhlilla.