Kokaiinin käyttö lisääntynyt Suomessa – syrjäytti pääkaupunkiseudulla amfetamiinin

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

THL:n jätevesitutkimuksen perusteella kokaiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa, etenkin pääkaupunkiseudulla. Amfetamiinin käyttömäärät ovat sen sijaan olleet viime vuosia matalampia. Pääkaupunkiseudulla kokaiinin määrä on ylittänyt viikonloppuisin amfetamiinin.

Kokaiinin käyttö on jatkanut kasvuaan varsinkin pääkaupunkiseudulla, ja sitä käytetään merkittävästi myös Lahdessa sekä muissa eteläisen Suomen kaupungeissa. Tamperetta pohjoisempana sen käyttö on tyypillisesti vähäisempää. Kokaiini on kuitenkin lisääntynyt myös esimerkiksi Salon ja Kuopion alueen jätevesissä.

Amfetamiinia käytetään edelleen laajasti koko maassa, mutta käyttömäärät ovat lähes kaikissa tutkimuskaupungeissa viime vuosia matalampia. THL:n yksiköpäällikkö Teemu Gunnarin mukaan amfetamiinin käytön vähentyminen näkyi myös esimerkiksi huumerattijuopumusten määrän vähenemisessä viime vuonna.

Ekstaasinakin tunnetun MDMA:n käyttö on vähentynyt useissa tutkimuskaupungeissa. Muuntohuumeita taas todetaan jätevesitutkimuksissa yleensä säännöllisesti pieniä määriä pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä. Esimerkiksi muuntohuume alfa-PHP:tä on viime aikoina todettu Kokkolassa, Vaasassa, Seinäjoella, Pietarsaaressa ja Savonlinassa pääkaupunkiseutua enemmän.