Lohikalojen syysrauhoitus alkaa – tuhansien eurojen sakkoja luvassa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vaelluskalavesistöihin kuuluvien jokien ja jokisuiden verkkokalastuskielto alkoi tiistaina 15. elokuuta. Syyskuun alusta alkava varsinainen lohikalojen syysrauhoitus on voimassa joki- ja purovesistöissä marraskuun lopulle asti. Rauhoitusaika koskee taimenta, lohta, siikaa ja nieriää.

Poikkeuksen muodostaa järvilohi, jonka rauhoitus on alkanut jo elokuun alussa. Siika on rauhoitettu mereen laskevissa joissa ja puroissa. Nieriän rauhoitus koskee Vuoksen vesistöä. Lisätietoja rahoituksista löytyy täältä.

– Rauhoituksella suojataan syyskutuisten lohikalojen lisääntymistä. Lohikalat nousevat syksyllä kutemaan jokiin ja puroihin ja kaloille on annettava kuturauha, painottaa Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson.

Kalastajan on hyvä tiedostaa, että rauhoitetun lohikalan saaliiksi ottamisesta voi koitua tuhansien eurojen lasku. Esimerkiksi rasvaevällisen rauhoitetun taimenen saaliikseen ottanut kalastaja voi joutua korvaamaan sen suojeluarvon 3.260 euroa. Vaelluskalavesistöllä tarkoitetaan sellaista vesialuetta, jota vaelluskalat, kuten lohi ja taimen, käyttävät keskeisenä vaellustienään tai lisääntymisalueenaan. Vaelluskalavesistöihin kuuluvat myös sellaiset rakennetut joki- ja purovesistöt, joissa esiintyy vaelluskaloja.