Pelkäätkö hammaslääkäriä? Toimi näin, niin selviät helpommalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä jättää hammaslääkärikäynnit viime tippaan pelkotilojen vuoksi. Hammaslääkärin jännittäminen on yleistä ja Coronaria Hammasklinikoiden johtava hammaslääkäri Antti Peteri tietää, että peräti 80 prosenttia aikuisväestöstä jännittää jossain vaiheessa elämäänsä hammaslääkäriä. Jännitys on luonnollista.

– Toista jännittää yksittäinen toimenpide, toista koko hammaslääkärikäynti. Usein jännityksen taustalla on jokin aiempi kokemus. Toisaalta on myös luontaista, että ihminen jännittää itselle outoja tilanteita, Peteri toteaa.

Jännityksestä kannattaa kertoa rehellisesti jo ajanvarauksen yhteydessä tai viimeistään vastaanotolla. Hammaslääkärin ammattiin ei kuulu jännityksen väheksyminen, sillä potilaan pelko vaikuttaa myös toimenpiteen suorittamiseen. Hammaslääkärille helppo ja nopea toimenpide voi olla jännittävälle potilaalle huomattavasti hankalampi. Myös häpeä omista hampaista voi pitkittää hakeutumista hammaslääkärin vastaanotolle.

– Potilasta voi hävettää esimerkiksi se, että tarkastuksissa ei ole tullut käytyä säännöllisesti. Silloin alkaa jännittää myös hammaslääkärin reaktio pitkään käyntiväliin ja moni voi pelätä, että hammaslääkäri moittii käymättömyydestä, Peteri jatkaa ja muistuttaa, että mennyttä on turha voivotella.

– Pääasia, että potilas on nyt paikalla ja häntä voidaan auttaa.