SK: Omainen järkyttyi vanhuksen välipalasta palvelukodissa – joka iltapäivä pullaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Satakunnan Kansan tekstiviestipalstalla on julkaistu tuohtuneen omaisen kirjoitus. Hän on huolissaan palvelutalon ravitsemussuosituksista. Palvelutalossa on iltapäiväkahveilla leivonnaisia, kuten suomalaisissa ruokapöydissä on ollut tapana maailmansivun ajan.

– Palvelukodissa äidilleni tarjotaan joka päivä pulla tai jokin muu makea välipala iltapäiväkahvilla. Mihin ravitsemussuositukseen tämä liittyy?, palstalle viestinsä lähettänyt kysyy.

Ihmiset ovat pyöritelleet päätään. Yksi pulla päivässä ei tapa ketään ja herkut mahtuvat terveelliseen ruokavalioon, jos niitä nautitaan kohtuudella. Palvelutalojen ruokaympyrät ovat Suomessa tarkkaan säädeltyjä ja tarkoituksena on tarjota vanhuksille terveellinen ja mahdollisimman monipuolinen ateriakokonaisuus.

Jos iäkäs ihminen nauttii muiden vanhusten kanssa pullan iltapäiväkahvilla, on sillä sosiaalisesti positiivinen vaikutus. Kyseessä on myös kulttuuriin sidonnainen tapa, jossa nisua on leivottu ja tarjottu kahvin kera kautta historian. Jos ihminen huolestuu yhden pullan syömisestä, ei tarvitse ihmetellä, miksi yhteiskunnassa voidaan yleisesti huonosti alati kasvavasta ahdistuksesta. Väitän, että jatkuva mielensäpahoittaminen on terveydelle vaarallisempaa kuin päivittäisen pullan syöminen ystävien kera iltapäiväkahvin merkeissä. Tähän on tultu, kun ongelmia nähdään siellä, missä niitä ei edes ole.