THL tiedottaa: ”Koronakausi alkoi jälleen” – kommentoi myös rokottamista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronasta on tullut tavallinen tartuntatauti, johon suositellaan tehosterokotteita yli 65-vuotiaille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville aikuisille ja voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotialle. Syystalven tehosteannoksena käytetään todennäköisesti Pfizerin uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta.

– Laajaan koko väestön rokottamiseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen THL:n tiedotteessa.

Ei ole myöskään odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan. Tämän vuoksi myöskin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Koronan perusrokotesarjaa tarjotaan Suomessa kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta, ja 60–64-vuotiaille neljää rokoteannosta. Tehosteannoksilla tarkoitetaan perusrokotesarjan ja sairastettujen tautien lisäksi annettavia rokoteannoksia, jotka ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan. Rokotesuojan vahvistamisen tarve tehosteannoksilla vaihtelee ryhmittäin ja tilanteittain.