Pelastuslaitokselta vakava varoitus: ”Älä juo pakkasnestettä”

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Satakunnan pelastuslaitos kertoi taannoin huolestuttavasta ilmiöstä. Useiden nuorten kerrottiin saaneen pienen ajan sisällä myrkytyksen pakkasnesteen juomisen seurauksena. Osa joutui tehohoitoon.

Pakkasnestettä juodaan päihtymistarkoituksissa sen sisältämän alkoholin vuoksi, eikä kyseessä oli varsinaisesti uusi ilmiö. Pakkasnesteen sisältämä etyleeniglykoli on kuitenkin hengenvaarallista. Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistunut lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala varoitti Instagramissa pakkasnesteen juomisen vaaroista.

– ÄLÄ JUO PAKKASNESTETTÄ!! Pienikin määrä etyleeniglykolia aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytystila, jota käytännössä aina hoidetaan teho-osastolla, Puoliväli-Oksala kirjoitti.

– Etyleeniglykoli metaboloituu oksaalihapoksi, joka kalsiumin kanssa saostuu kalsiumoksalaattina keskushermostoon ja munuaisiin aiheuttaen siellä vaurioita. Potilaalle kehittyy metabolinen asidoosi eli vakava elimistön happamoituminen, lääkäri jatkoi.

Pakkasnesteen juomista seuraavia oireita ovat Puoliväli-Oksalan mukaan muun muassa sekavuus, tajuttomuus, pahoinvointi, oksentelu, kouristelu, hyperventilaatio, hyperglykemia ja akuutti munuaisvaurio. Epäillyn etyleeniglykoolimyrkytyksen tapauksessa on otettava välittömästi yhteyttä hätänumeroon.