Kysely paljastaa: Monen suomalaisen mökillä on vieraillut murtovaras

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monia suomalaisia on odottanut kesämökillä ikävä yllätys. 14 prosenttia vapaa-ajan asunnon omistavista kertoo kokeneensa mökkimurron, jossa mökiltä varastettiin tavaraa. Asia ilmenee LähiTapiolan taannoisesta Arjen katsaus -kyselystä.

Kyselyn perusteella noin joka seitsemännessä mökissä on vieraillut tavaraa vieneitä varkaita. Varkailla on usein käytössään ajoneuvo, johon voi mahtua paljon irtaimistoa. Lisäksi mökin omistavista viisi prosenttia kertoo, että mökille on murtauduttu, mutta tavaraa ei ole viety.

– Tavara on usein sellaista, jota on vaikea ilman autoa saada mukaan. Aseita ei saisi mökillä säilyttää varkausriskin johdosta. Myös muu kallis ja helposti myytävä omaisuus kannattaa viedä pois mökiltä talveksi. Jonkin verran mökeiltä varastetaan myös veneitä, kertoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolan tiedotteessa.

34 prosenttia vastanneista kertoo varautuvansa mökkimurtoihin viemällä arvoesineet pois. 27 prosenttia sopii tarkastuksista naapurin kanssa, 19 prosenttia pyrkii pitämään mökin asutun näköisenä, 19 prosenttia luottaa kameravalvontaan ja 18 prosenttia hälytyslaitteisiin.

– On hyvä avata verhot ja kaapit, jos tilassa ei ole mitään arvokasta. Tällöin murtomies ymmärtää, että on turha tulla sisään. Jonkin verran varkauksien yhteydessä tehdään ilkivaltaa ja mökeillä on saatettu jopa asua muutama päivä. Tässä kameravalvonta tai muu murtovalvonta auttaisi paljon. Lisäksi usein varkauden havaitsee naapuri, joten tämänkin vuoksi kannattaa pitää naapureihin hyvät suhteet, Määttänen neuvoo.