Palvelualat lievässä kasvussa – silti uhkakuvia matkailu- ja ravintola-alalle

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry toteutti kyselyn 424 yritykselle liittyen tulevaisuuden uhkakuviin alalla. Peräti 44 prosenttia vastaajista katsoi kustannusten nousun jatkumisen olevan pahin uhka. Kysynnän vähäisyyttä piti pahimpana uhkana 20 prosenttia ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta 15 prosenttia vastaajista.

Kyselyn mukaan noin puolella alan yrityksistä liikevaihto kasvoi kesäkuukausina. Suurimman osan liikevaihdon kasvusta selittää hintojen nousu. Kustannusten nousu rasittaa alan yrityksiä myös syksyllä samalla kun erityisesti korkeat korot syövät asiakkaiden ostovoimaa.

– Palvelualat ovat kannatelleet Suomen taloutta, kun teollisuus ja etenkin rakentaminen ovat olleet vaikeuksissa. Nyt myös palvelualojen näkymät ovat heikentyneet euroalueella, MaRa tiedottaa.