Pihatalkoissa sattuu ja tapahtuu – tarvitaanko talkoolaisille vakuutus?

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Talkoiden järjestäjän tulee kantaa vastuunsa talkoolaisten turvallisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tehtävät työt määritellään etukäteen ja osallistujille osoitetaan heidän taitojensa mukaisia töitä. Mökki- ja pihatalkoissa sattuu monenlaisia vahinkoja, mutta onneksi ne ovat usein pieniä, kertoo LähiTapiolan talkoovakuutusten kehityspäällikkö Kirsi Katainen.

– Liukastutaan syksyn lehtiin, törmätään tellinkeihin, kompastutaan metsän risuihin tai pudotaan tikkailta. Myös työkalujen terät voivat aiheuttaa vammoja. Toki pahimmillaan vaikka putoaminen korkealta voi vaatia sairaalahoitoa tai onnettomuus moottorisahalla aiheuttaa vakaviakin vaurioita. Pysyvään haittaan tai kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat kuitenkin harvinaisia, Katainen kertoo.

Talkookulttuuri voi Suomessa edelleen hyvin, ainakin jos tarkastellaan otettuja talkoovakuutuksia. Todellisuudessa talkoiden määrä on paljon suurempi kuin otettujen vakuutusten, koska kaikki talkoiden järjestäjät eivät aina huomaa ottaa talkoille vakuutusta. Näin on varsinkin silloin, kun on kyse yksityishenkilöistä eikä esimerkiksi taloyhtiöistä tai järjestöistä.

– Jos jokaisella talkoolaisella on oma tapaturmavakuutus, ei yhteistä talkoovakuutusta välttämättä tarvita. Järjestäjälle voi kuitenkin olla helpompaa ottaa yhteinen vakuutus kuin kysellä jokaisen talkoolaisen vakuutuksia erikseen.

Talkoovakuutuksella turvataan talkooväki tapaturmien varalta. Vakuutus on tarkoitettu lyhytaikaista ja palkatonta talkootyötä varten. Se on voimassa yhdestä vuorokaudesta vuoteen kerrallaan.