Mikkelin ruokamyrkytysten mysteeri jatkuu – tortilloista ei löytynyt ratkaisua

Ohhoh! Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Mikkelissä ilmeni elokuussa mittava ruokamyrkytysepidemia, jossa yli 800 ihmistä sairastui 18 eri koulussa. Oireiden taustalla epäillään olleen tarjolla olleet tortillaletut. Niiden makua kuvailtiin saippuamaiseksi.

Ruokavirasto on tutkinut ruokanäytteitä muiden laboratorioiden kanssa, mutta ruokamyrkytysten syy on jäänyt edelleen mysteeriksi. Näytteistä ei löytynyt tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita. Myöskään ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä ei näytteistä löytynyt.

Tutkituissa tortillaletuissa on Ruokaviraston mukaan toistaiseksi havaittu vain aistinvaraisia pmuutoksia ja vaihtelua happamuuden eli pH-luvun osalta. Ne näyttävät liittyvän osaan yhtä valmistuserää. Tiedot löydöksistä välitettiin valmistusmaan viranomaisille EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta.

Mikkelin seudun ympärisöpalveluiden toteuttaman ja THL:n analysoiman kyselytutkimuksen perusteella tortillalettua syöneet sairastuivat kolme kertaa muita useammin. Osa oppilaista kertoi lettujen maistuneen saippualle, ja laboratoriotutkimuksissa osassa näytteissä havaittiin etikan hajua.