HS: Tove Jansson sai muistolaatan suosikkiravintolaansa

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsinkiläisessä ravintola Lehtovaarassa on osoitettu kunniaa Muumien luojana tunnetulla taiteilija-kirjailija Tove Janssonille. Töölössä sijaitsevan seinälle on kiinnitetty muistokyltti, jossa Janssonin kerrotaan vierailleen miellään Lehtovaarassa 1940- ja 50-luvuilla.

Muistolaatta asennettiin loossiin, jonka tiedetään olleen yksi Janssonin lempipaikoista. Muistolaatan idean kerrotaan syntyneen kirjeestä, jonka sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen luki Boel Westin ja Helen Svenssonin toimittamasta Kirjeitä Tove Janssonilta -kirjassa. Siinä Jansson viittasi Lehtovaara-ravintolaan.

Hankkeessa oli mukana sarjakuvahistorioitsija Paul Gravett. Muistolaatan ulkoasun suunnitteli Ville Tietäväinen. Hankkeen toteuttajat saivat laatan Muumi-hahmon käyttöön Moomin Charactersin luvan. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tove Janssonille ei voitu suunnitella nimikkoannosta, sillä hänen tilauksista ei ole säilynyt tietoa jälkipolville. Tolvanen kuitenkin kertoi HS:lle Janssonin pitäneen todistetusti ainakin viskistä.