Polkupyörätelineitä toivotaan keskustoihin – mallia muualta Euroopasta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tanskan Kööpenhaminan päärautatieasemalta ulos astuessa näkee ensimmäisenä polkupyöriä. Polkupyöriä on tuhansittain, koska alueella on totuttu liikkumaan ekologisesti maailman sivun ajan. Polkupyörät tarvitsevat omat ajokaistat sekä runsaasti telineitä isommissa kaupungeissa, jotta liikkuminen on mielekkäämpää.

Esimerkiksi Turun keskustaan rakennetaan pian 281 pyörätelinettä, eli yhteensä 562 uutta pysäköintipaikkaa. Traficom myönsi viime keväänä Turulle avustusta kahdelle pyöräilyn kehittämishankkeelle; keskustan pyöräpysäköinnin kehittämiseen sekä Hämeentullin saneeraushankkeelle.

Turulla on tavoitteena lisätä kävelyn ja pyöräilyn osuutta liikkumisessa. Merkittävänä keinona on kävelyn ja pyöräilyn edellytysten parantaminen. Turussa on viime vuosina panostettu pyöräilyreittien jatkuvuuteen ja muun muassa talvikunnossapitoon. Hyvä pyöräpysäköinti lisää pyöräilyn helppoutta, sujuvuutta ja houkuttelevuutta. Mallia sopii ottaa myös muualle Suomeen.