Pieneltä Itämeren saarelta löytyi 2 000 vuotta vanha satama – ja roomalaisia hopeakolikoita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ruotsille kuuluvalta Gotska Sandönin saarelta on tehty yllättäviä löytöjä. Pinta-alaltaan vain noin 36 neliökilometrin kokoiselta, muutamien kymmenien kilometrien päässä Gotlannista sijaitsevalta saarelta on löydetty rautakautinen satama ja muinaisia kolikoita.

Gotska Sandöniltä löydettiin aikaisemmin tänä vuonna kaksi Rooman valtakunnan aikaista hopeakolikkoa. Ne paljastuivat muinaisten tulisijojen jäänteiden tuntumasta. Söderstörnin yliopiston tiedotteen mukaan tuoreissa tutkimuksissa alueelta on löytynyt jälkiä myös 2 000 vuotta vanhasta satamasta.

Meriarkeologian pofessori Johan Rönnbyn mukaan kyseessä ei ollut moderni satama laitureineen. Sen sijaan Rönnby uskoo, että veneilijät nousivat rannalla veneineen maihin ja leiriytyivät alueella. Tutkijat epäilevät alueella liikkuneiden olleen hylkeenmetsästäjiä.

Kaivaukset Gotska Sandönillä jatkuvat lähiviikkojen aikana. Tavoitteena on saada lisätietoa saaren historiasta. Roomalaiskolikoiden lisäksi alueelta on löydetty aikaisemmin muinaisia keraamiesineitä.