Huijarit keräävät nyt rahaa kuurojen nimissä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kuurouteen vetoava kaupustelu ja kerjääminen on ilmiönä valitettavan tuttu jo usean vuoden ajalta. Toisinaan tapausten yhteydessä on havaittu viitteitä ulkomailta organisoidusta toiminnasta; usein asianomaiset eivät edes olleet kuuroja.

– Kuurojen Liittoon on syksyn alussa tullut taas runsaasti yhteydenottoja kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla, kuten kauppakeskuksissa ja niiden parkkipaikoilla, tapahtuvasta rahankeräyksestä. Tapauksia on erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa, Kuurojen Liitosta kerrotaan.

Kerääjät kertovat keräävänsä rahaa kuurojen tai vammaisten hyväksi ja käyttäytyvät usein aggressiivisesti. Mukana on nimilista, jossa on yleensä huonolla suomella tietoa kuurojen monitoimitalon rakentamisesta tai vastaavasta sekä isohkoja esimerkkisummia.

Yhteydenottoja huijauksista on tullut muun muassa Espoosta, Lahdesta, Padasjoelta, Korpilahdesta ja Torniosta. Kuurojen Liitto korostaa, että tämä rahankeruu ei ole Kuurojen Liiton toimintaa ja toivoo, että tapahtuneesta ilmoitetaan paikalliselle poliisille tai esimerkiksi kauppakeskusten vartijoille.

– Mikäli epäilee rahankeräyksen aitoutta, voi pyytää nähtäväksesi poliisiviranomaisen myöntämän keräysluvan. Suomessa järjestöjen varainhankinta on luvanvaraista ja tarkasti säädeltyä toimintaa. Kuurojen Liitolla on viranomaisten myöntämä keräyslupa.