Suomalaiset yritykset harkitsevat työkielen vaihtamista – syy ei yllätä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhteinen kieli on perinteisesti ollut se asia, mikä sitoo ihmisryhmiä yhteen ja vahvistaa identiteettiä. Esimerkiksi kansakuntien lisäksi tietyillä ammattikunnilla on tietynlainen tapa kommunikoida ja käyttää yhteistä kieltä, mitä muut eivät välttämättä ymmärrä täysin. Nyt Suomessa toimivat suuryritykset ovat harkinneet suomen kielen vaihtamista virallisesti englantiin, jotta työvoimapulaan saataisiin apua maahanmuutosta.

– Sekä suomalaiset että ruotsalaiset suuryritykset kertovat lähteneensä ratkaisemaan vallitsevaa työvoimapulaa kehittämällä yrityksen työkulttuuria ja johtamista. Yhä useamman yrityspäättäjän mielestä yritysten tulisi vaihtaa työkieli englanniksi ja palkata enemmän osaajia, vaikka he eivät puhuisi sujuvaa suomea tai ruotsia, OP Yrityspulssi-kyselytutkimuksesta selviää.

Suomalaisista yrityksistä 61 prosenttia ja ruotsalaisyrityksistä 74 prosenttia kertoo, että yrityksellä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista yrityksistä peräti 86 prosenttia ja ruotsalaisyrityksistä 67 prosenttia näkee työperäisen maahanmuuton olevan tärkeässä roolissa työvoimapulan ratkaisussa.