Huolestuttava suunta: Miljoonia tahkovien yritysten konkurssit yleistyvät

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Asiakastiedon tilastojen mukaan yrityksiä oon haettu konkurssiin tammi-syyskuun aikana 26 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Määrä on 2.478 yritystä. Viime vuoteen verrattuna näin isoja konkursseja on tullut lähes 50 prosenttia enemmän.

– Vuosi 2023 on ollut ylipäätään vaikea, mutta erityisen huolestuttavaa on, että Suomen mittakaavassa suurten yritysten konkurssit yleistyvät. Menetämme niiden mukana tuhansia työpaikkoja, mikä näkyy väistämättä verotuloissa ja työttömyyden aiheuttamissa kustannuksissa, huomioi tuoteomistaja Jaakko Nors Asiakastiedosta.

Koronakorvaukset ovat nyt päättyneet ja pakotteet ovat vaikuttaneet suomalaiseen yritysmaailmaan. Suurimmat konkurssiin asetetut yritykset tänä vuonna ovat pääosin olleet rakennusliikkeitä tai rakennusteollisuuden toimijoita. Näillä yrityksillä on 3.200 työntekijää.

– Rakennusalan paino on Suomessa suuri, mutta on tärkeää huomata, että suuria haasteita on muillakin aloilla. Majoitus- ja ravitsemistoiminta on yksi kaikkein riskisimmistä aloista tällä hetkellä. Ostovoiman heikentyminen yhdessä inflaation kanssa kurittavat kaikkia sellaisia palveluita, joiden kuluttaminen ei ole aivan välttämätöntä. Tämä lienee taustalla myös taide- ja viihdealan konkursseissa, jotka ovat lisääntyneet kaikkein eniten, Jaakko Nors huomioi.