Suomalaiskodeissa piilee tietoturvariski: ”Löytyy satoja tuhansia”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monissa suomalaiskodessa voi piillä asukkaiden tietämättä tietoturvariski. Suojelupoliisi on varoittanut turvallisuuskatsauksessaan päivittämättömien kotireitittimien muodostamasta kansallisesta uhasta.

Suojaamattomia reitittimiä voidaan pahimmassa tapauksessa kaapata kyberhyökkäyksiin. Telia kertoo tiedotteessaan arvioivansa, että miljoonista suomalaisten käyttämistä reitittimistä suuri osa vaatisi toimenpiteitä uhan torjumiseksi. Varoitus koskee vanhoja reitittimiä, sillä uudemmat päivittyvät tyypillisesti automaattisesti.

– Yli viisi vuotta vanhat reitittimet muodostavat suurimman riskin, sillä niihin ei välttämättä ole enää saatavissa tietoturvapäivityksiä. Tällaisia reitittimiä löytyy suomalaiskodeista useita satoja tuhansia, varoittaa Telian laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Markku Saranpää.

Saranpää muistuttaa myös muiden nettilaitteiden päivitysten ja suojausten tarpeellisuudesta. Päivityksillä suojataan laitteita haavoittuvuuksia vastaan. Uhkia voi torjua myös tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimeen asennettavilla tietoturvaohjelmistoilla sekä vahvojen salasanojen ja monivaiheisen tunnistautumisen avulla.