Tänään vietetään kansainvälistä vaihdevuosipäivää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vaihdevuodet muuttavat naisen elämän. Menopaussiin liittyy myös hämmennystä ja väärinkäsityksiä, mutta olennaisinta siinä on terveyden muuttuminen. Vaihdevuodet alkavat yleensä keski-iässä.

Tänään vietetään virallista maailman vaihdevuosien päivää. Oireet voivat kestää useamman vuoden. Epäsäännölliset kuukautiset ovat yksi yleisimmistä merkeistä, mutta useimmilla ilmenee myös kognitiivisia ongelmia, mielialan muutoksia, painonnousua ja unihäiriöitä.

Vaihdevuosien siirtymäprosessi kestää tyypillisesti noin seitsemän vuotta, mutta joskus se kestää jopa neljätoista vuotta. Toisin sanoen menopaussi on todella suuri osa naisen elämää!

Maailman terveysjärjestöt yhteistyössä International Menopause Societyn kanssa ovat perustaneet kansainvälisen menopaussipäivän lisätäkseen tietoa aiheesta. Sitä vietetään vuosittain 18. lokakuuta. Nelikymppisten naisten tulisi kysyä lääkäriltään, mikä heitä odottaa elämässään vaihdevuosien suhteen.

Vaikka heidän kehonsa ei vielä kokisi oireita, on tärkeää olla tietoinen siitä, mitä on tulossa ja miten eri tuntemuksiin tulisi reagoida. Lääkärin neuvot voivat sisältää ruokavalion muutoksia, hormonihoitoa, kotihoitoja, liikuntaa, masennuslääkkeitä tai muita toimenpiteitä, kun aika on oikea.