Torkutatko aamuisin? Tuoreen tutkimuksen perusteella se ehkä kannattaa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Aamulla torkuttamista on tyypillisesti vierystilaan vaikuttavana pahana tapana. Tuoreen tutkimuksen perusteella torkuttamisesta ei kuitenkaan ole välttämättä haittaa. Siitä voi olla jopa hyötyä.

Tukholman yliopiston tutkimuksen mukaan torkuttamisella ei ole haittavaikutuksia useimpien ihmisten unenlaatuun. Joidenkin ihmisten tapauksessa 30 minuutin torkuttaminen voi olla hyödyksi.

Tutkimuksen ensimmäisen osion kyselyyn osallistuneista 1 732 ihmisestä lähes 70 prosenttia kertoi torkuttavansa vähintään silloin tällöin. Keskimääräinen torkutusaika oli 22 minuuttia. Torkuttaminen oli yleisempää nuoremmilla tutkimukseen osallistuneilla.

Tutkimuksen toisessa vaiheessa 31 henkilöä vietti kolme yötä unilaboratoriossa, jossa heitä pyydettiin kahtena yönä joko nousemaan heti kellon soitua tai torkuttamaan puoli tuntia. Torkuttaessa unen määrä oli keskimäärin kuusi minuuttia pienempi kuin ilman torkutusta. Unen laatu kuitenkin pysyi samana.

Torkuttaminen vaikutti jopa nopeuttavan menneiden kokemusten muistamista, reaktioaikaa ja matemaattisten ongelmien ratkomista heti heräämisen jälkeen. 40 minuuttia heräämisen jälkeen etua ei enää ollut. Tutkimus julkaistiin Journal of Sleep Research -tiedejulkaisussa.

– Havaintomme osoittavat ettei torkuttamista kannata lopettaa, jos siitä nauttii. Ei ainakaan silloin, jos torkuttaminen pysyy 30 minuutin rajoissa. Se voi jopa auttaa aamuväsymyksestä kärsiviä heräämään paremmin, Tukholman yliopiston unitutkija Tina Sundelin kuvaili tiedotteessa.