Naurettavan helppo salasana on huolestuttavan yleinen – käytätkö sinäkin?

Digi · Tim Isokivi

Tuoreen tutkimuksen perusteella edes järjestelmänvalvojat eivät aina osaa valita riittävän vahvaa salasanaa. Se voi asettaa yritysten ja organisaatioiden verkkopalvelut alttiiksi kyberhyökkäyksille. Asiasta uutisoi Bleeping Computer.

Tietoturvayhtiö Outpost24:n tekemässä tutkimuksessa analysoitiin 1,8 miljoonan järjestelmänvalvojatilin kirjautumistietoja. Yleisin salasana oli ylläpitäjää tarkoittava ”admin”, joka oli käytössä yli 40 000 tilillä. Tutkimuksessa analysoidut käyttäjätiedot olivat peräisin tietoja varastavista haittaohjelmista.

Tietoturvayhtiön mukaan useimmat salasanat olivat niin helppoja, että ne olisi mahdollista murtaa arvaamalla. Tämä voi olla merkittävä tietoturvariski, sillä järjestelmänvojalla voi olla pääsy esimerkiksi järjestelmän turva-asetuksiin, käyttäjätileihin ja asiakastietoihin.

Admin-salasanan ohella muitakaan suosituimpia salasanoja ei voi pitää järin turvallisina. Yleisimmin käytettyjen salasanojen joukossa olivat muun muassa ”123456”, ”12345678”, ”1234” ja ”Password”.