Suojelutyöllä upeita tuloksia: Suomessa on noin 480 saimaannorppaa

Lifestyle Matkailu · Terhi Piiroinen

Saimaannorppia voi tavata nykyään kaikkialla Saimaalla. Kannan kasvu on ollut hidasta, mutta pääosin sitkeän suojelutyön tulosta. Metsähallituksen tekemän kanta-arvion mukaan saimaannorppia on noin 480 yksilöä.

– Laajentuneiden kalastusrajoitusalueiden ansiosta aikaisempaa useampi kuutti selviää lisääntymisikäiseksi, mikä näkyy syntyvyyden ja kannan kasvuna vuodesta 2015 lähtien. Kuolleisuutta aiheuttavat kuitenkin kalaverkot, ja erityisen suuri vaaran paikka on heinäkuu, kun verkkokalastuskielto on loppunut, toteaa luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila Metsähallituksesta.

Norppakannan kasvu on hidasta jo siksi, että yksilöt tulevat lisääntymisikään myöhään ja saavat yleensä vain yhden poikasen. Jo yksittäisen vuoden huonot pesimäolosuhteet voivat taittaa kannan kasvun. Esimerkiksi talvi 2020 oli poikkeuksellisen lauha ja vähäluminen, minkä takia norpille ei muodostunut pesäkinoksia eikä apukinoksiakaan saatu kattavasti tehtyä. Tämän takia useampi kuin joka kolmas kuutti menehtyi jo ennen vieroitusta, ja kannan kasvu pysähtyi.