Luonnon lumitykki iskee – voi muuttaa maan valkoiseksi Etelä-Suomessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa vallitsee 23. lokakuuta alkaneen viikon alussa syksyinen korkeapaine. Se ei Forecan mukaan tiedä aurinkoisia päiviä, vaan laajan lauttapilven vuoksi pääosin harmaata ilmaa. Loppuviikolla etelässä voi sataa lunta. Päivälämpötilat seilaavat viikolla maan etelä- ja keskiosassa pääosin -1 ja +3 asteessa.

Lapissa on pakkasta päivisin noin 1-8 astetta. Yölämpötiloissa vaihtelu on suurempaa, ja lähellä toisiaan olevien paikkakuntienkin välinen lämpötilaero voi olla yli 10 astetta. Ennusteiden mukaan Suomenlahdelle kehittyy sulan meren ja kylmän sään yhteisvaikutuksesta etelärannikon tuntumaan työntyviä sadekuuroja. Forecan mukaan tilanne saattaa johtaa rannikkokonvergenssi-ilmiöön, joka tunnetaan myös lumitykki-ilmiönä.

Siinä sateet voimistuvat rannikolle työntymisen aiheuttaman nousevan ilmavirtauksen vuoksi. Lumitykki-ilmiön toteutuminen, sademäärät, sateen olomuodot ja tarkempi sijainti ovat vielä epävarmoja. Mahdollisten lumisateiden määrä on todennäköisesti jäämässä pariin senttiin.