Poliisi kertoo: Näin tunnistat huijausviestin

Digi · Terhi Piiroinen

Nettihuijarit ovat aktivoituneet. Huijausviestien sisällöt ovat usein huonoa kieltä, sisältävät väitteen vastaanottajan rikollisesta toiminnasta sekä vaatimuksen antaa selvitys sähköpostitse. Joissakin viesteissä on linkkejä tai pyydetään henkilötietoja.

Poliisi on varoitellut huijausviesteistä runsaasti viime aikoina. Huijausviesteillä pyritään kalastelemaan luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia tai hankkimaan pääsy vastaanottajan tietokoneelle. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia. Huijausviesteissä voi myös olla poliisin virkamiehen nimi ja poliisiyksikkö.

– Viesteissä voidaan pyytää pikaista vastausta, henkilötietoja tai pankkitietoja. Ole valpas, älä avaa linkkejä tai liitteitä. Viestiin ei myöskään pidä vastata ja sen voi poistaa, korostaa poliisitarkastaja Mikko Kiiski Poliisihallituksen poliisitoimintayksiköstä.

– Oikea poliisi ei milloinkaan kysy pankkitunnuksia tai pyydä lähettämään rahaa puhelimitse tai millään muullakaan keinoin, poliisitarkastaja Kiiski muistuttaa.

Poliisin viralliset sähköpostiosoitteet päättyvät @poliisi.fi. Tarkista aina lähettäjän sähköpostiosoite ennen vastaamista. Osoitteita voidaan valitettavasti myös väärentää, joten kokonaisuuttakin joutuu arvioimaan.