Tutkimus: Teetä ja kahvia päivittäin juovat muita vahvempia ikäihmisinä

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Uusi tutkimus on paljastanut, että kahvin ja teen päivittäinen nauttiminen keski-iässä vähentää haurauden todennäköisyyttä myöhempinä vuosina. Singaporen yliopiston tutkimusryhmä tutki 12.000 osallistujan terveystietoja. He olivat iältään 45–74-vuotiaita.

Tutkimus kesti 20 vuoden ajan. Tulosten perusteella ne, jotka joivat vähintään neljä kupillista kahvia päivässä, olivat merkittävästi vähemmän fyysisesti heikko kuin he, jotka eivät juoneet kahvia ollenkaan. Mustaa ja vihreää teetä säännöllisesti juovilla oli myös pienempi riski haurauteen verrattuna niihin, jotka eivät juoneet mitään kuumaa juomaa.

– Kahvi ja tee ovat tärkeimpiä juomia monissa yhteiskunnissa ympäri maailmaa, myös Singaporessa. Tutkimuksemme osoittavat, että kofeiinipitoisten juomien nauttiminen keski-iässä saattaa liittyä fyysisen heikkouden vähentymiseen loppuelämässä. Lisätutkimuksia tarvitaan vielä siitä, liittyvätkö vaikutukset kofeiiniin tai muiden kemiallisiin yhdisteisiin, professori Koh Woon Puay yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun Healthy Longevity Translational Research Program -ohjelmasta sanoi.