Pysäköintiautomaatit katoavat – näistä kaupungeista jo poistumassa

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pysäköintiautomaatit ovat jäämässä historiaan. Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ry:n mukaan automaatit ovat poistumassa katukuvasta mobiilimaksamisen suosion lisääntyessä.

Vuonna 2023 vain kaksi prosenttia SPATY ry:n jäsenyritysten pysäköintimaksuista on maksettiin kolikoilla lokakuuhun mennessä. Vielä vuonna 2020 vastaava luku oli seitsemän prosenttia. Automaattia käyttää ylipäätään vain noin viidesosa suomalaisista autoilijoista.

Automaatteja poistetaan SPATyn kartoituksen mukaan vähitellen Tampereella, Lahdessa ja Helsiginissä. Suurin syy on automaattien ikä ja toimimattomuus. Esimerkiksi Tampereella automaatteja on korvattu infotolpilla, joissa kerrotaan lähimmän maksuautomaatin sijainti ja millä mobiilisovelluksilla pysäköinnin voi maksaa.

Lahti on luopumassa automaateista vuoden 2025 alussa, ja Helsinki teki vuonna 2022 päätöksen poistaa 209 automaattia. SPATYn hallituksen puheenjohtaja Christian Metsäranta kehottaa valmistautumaan muutokseen lataamalla puhelimeen mobiilisovellus pysäköinnin maksamista varten.

– Moni sovellus muistuttaa käyttäjää 15 minuuttia etukäteen pysäköintiajan loppumisesta, ja sovelluksessa pysäköintiajan jatkaminen onnistuu kätevästi, Metsäranta kuvailee.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.