Verta voi pian luovuttaa myös verenluovutusbussissa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Verta voi pian luovuttaa muuallakin kuin Veripalvelun toimipisteissä ja palvelun tilaisuuksissa. Pääkaupunkiseudulla alkaa kiertämään erityinen Verenluovutusbussi. Suomen ensimmäinen verenluovutusbussi alkaa liikennöimään tiistaina 14. marraskuuta.

Bussi vierailee muun muassa työpaikoilla, oppilaitoksissa sekä yleisluovutuspaikoissa, kuten kauppakeskusten läheisyydessä. Bussi ei liiku luovutusten aikana.

– Verenluovutusbussi mahdollistaa luovutusten järjestämisen sellaisissa paikoissa, joista ei ole aiemmin löytynyt sopivia luovutustiloja tai esimerkiksi yrityksissä, joissa ei ole ollut tarpeeksi luovuttajia perinteistä, yrityksen omissa tiloissa järjestettävää luovutustilaisuutta varten, kertoo Etelä-Suomen liikkuvan veripalvelun päällikkö Pirjo Grön tiedotteessa.

Bussiin mahtuu luovuttamaan kerralla neljä henkilöä. Tilan vähyyden vuoksi saattajat ja lapset eivät voi tulla mukaan luovutukseen. Ensimmäinen verenluovutus ei toistaiseksi onnistu bussissa, mutta ensikertalaiset voivat tutustua prosessiin ja antaa verinäytteen veriryhmämääritystä varten.

Verenluovutusbussi liikennöi alkuun 3-4 päivänä viikossa noin 50 kilometrin säteellä Helsingistä. Aikataulut ja ajanvaraus löytyvät bussin verkkosivuilta.