Koronavirus leviää nyt nopeasti – uutisilla kuitenkin hopeareunus

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronainfektiot leviävät nyt nopeasti, mutta tauti on onneksi lievä. Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) mukaan menossa oleva korona-aalto on merkittävästi vähemmän haittaa aiheuttava kuin pandemian alkuvaiheen aallot.

Valtaosalla tartunnan saaneista tauti on lieväoireinen, syysflunssaa muistuttava hengitystieinfektio. Tartunta ei siis yleensä edellytä yhteydenottoa terveydenhuoltoon. Tavallisia oireita ovat nuha, yskä, lämpöily tai korkeampikin kuume.

Suurin osa sairastuneista paranee kotihoidossa lepäämällä. Tämä on tärkein ohje, jotta epidemian leviäminen vähenee. Sama koskee kaikkia hengitystieinfektioita, kuten influenssaa ja RSV:a.

Koronatartunta voi johtaa vakavaan taudinkuvaan elinsiirtopotilailla ja rankkoja syöpähoitoja tai muita puolustuskykyä voimakkaasti heikentäviä hoitoja saavilla. Näille potilaille suositellaan harkittavaksi taudin pahenemista estävää lääkitystä, jonka tarpeellisuuden arvioi hoitava lääkäri. Koronan tehosterokotukset ovat tarpeen vain riskiryhmäläisille. Muut eivät lisärokotteista hyödy, KYS muistuttaa.