Islannissa kuumat paikat – tulivuori saattaa purkautua koska tahansa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Islantilainen Grindavikin kaupunki on evakuoitu, koska alueella on ollut lukuisia tulivuoren purkausta enteileviä maanjäristyksiä. Alueelle on ilmestynyt suuria railoja maahan ja infrastruktuuri on rikki. Maanpinta on laskenut metrin verran.

Satelliittikuvat näyttävät, että alueella on tapahtunut massiivisia muutoksia ja magman virtausnopeus on suuri. Kaupunkilaiset on evakuoitu, mutta he saivat hakea asunnoistaan pikavisiitillä tärkeimpiä tavaroita ja lemmikkieläimiä. Purkauksen varsinaista ajankohtaa on vaikea ennustaa.

Asiantuntijat ovat kuitenkin arvelleet, että tulivuorenpurkaus saattaa tapahtua minä hetkenä hyvänsä. Grindavikin alueelle on julistettu hätätila ja kylässä on rekisteröity yhteensä 500 maanjäristystä pelkästään yhden vuorokauden aikana, BBC uutisoi.