Mikkelin ruokamyrkytysepidemian syy paljastui – lisäainetta moninkertainen määrä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Mikkelissä ilmeni elokuussa mittava ruokamyrkytysepidemia, jossa yli 800 ihmistä sairastui 18 eri koulussa. Oireiden epäiltiin johtuneen tarjolla olleista tortillaletuista. Niiden makua kuvailtiin saippuamaiseksi.

Ruokaviraston tutkimukset ovat suurella todennäköisesti paljastaneet ruokamyrkytysten syyn. Tortillalettunäytteistä löytyi korkeita pitoisuuksia kalsiumpropionaatti-lisäainetta. Sitä käytetään elintarvikkeissa säilöntäaineena homeita ja leivän rihmabakteereita vastaan.

Epäilyksen alaisten tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet olivat jopa kymmenen kertaa suuremmat kuin muissa tortillaletuissa. Ne ylittivät selvästi lisäaineen korkeimman sallitun käyttömäärän, joka on 2 000 mg/kg. Tämä selittää todennäköisesti koululaisten oireilua, sillä lisäaineen tiedetään voivan suurissa määrissä aiheuttaa ruoansulatuskanavan ohimeneviä ärsytysoireita.

Muutoksia havaittiin ainoastaan yhtenä päivänä tiettyinä kellonaikoina valmistetuissa letuissa, jotka poistettiin sittemmin myynnistä. Kalsiumpropionaatista johtuvat ruokamyrkytykset ovat Ruokaviraston mukaan erittäin harvinaisia. Tapausta selvitellään yhteistyössä tortillalettujen puolalaisen valmistajan ja valmistajaa valvovan viranomaisen kanssa.